Składniki: (2 porcje)
– 200 g pieczarek
– cukinia
– papryka czerwona
– 2 ząbki czosnku
– szalotka
– przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano)
Obrane i pokrojone w paski pieczarki smażyć na oliwie, dodać drobno posiekany czosnek i szalotkę. Dodać pokrojona paprykę i cukinię i dalej smażyć przez ok. 20 minut – w razie potrzeby podlać trochę wodę gdyby zaczęło się przypalać. Na koniec dodać przyprawy – sól, pieprz, bazylię i oregano.
Ciasto francuskie wyłożyć na brytfankę, ponakłuwać widelcem, nakryć folią i obciążyć np. ciecierzycą lub fasolą, aby ciasto za bardzo nie wyrosło. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni, wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie i piec kolejne 10 minut. Następnie wyłożyć farsz na tartę i piec kolejne 15 minut aż tarta się zarumieni.